Pigment verminderen in de zomer

Niks lekkerders dan het gevoel van de zon op je huid, maar niet als je net je beenvaatjes hebt behandeld, couperose wilt verwijderen of aan je pigmentvlekken wilt werken. Deze cosmetische behandelingen mag je niet in de zomer uitvoeren.

Beenvaatjes laseren

“Beenvaatjes laseren is één van mijn favoriete behandelingen, maar het mag alleen niet in de zomer. Deze zogenoemde besenreiser vaatjes kun je eenvoudig en snel verwijderen met de Nd: YAG- en de Alexandrite laser, maar alleen niet in de zomer.”

Zelfs als je je benen na afloop insmeert met een zonnebrandcrème wordt deze behandeling in de zomer afgeraden. “Aangezien het een cosmetische behandeling is en er geen medische noodzaak is voor het verwijderen van beenvaatjes, wil je gewoon geen enkel risico lopen. Er is geen enkele zonnebrandcrème die je 100% beschermt tegen de zon, dus ook met SPF 50 loop je nog een verhoogde kans op hyperpigmentatie.”

En daar komt bij dat hoge temperaturen het resultaat van de laser meteen weer tenietdoen. “Dat is ook de reden dat je na afloop van deze behandeling een aantal weken niet mag sporten, zwemmen of in de sauna mag.”

Pigment verminderen in de zomer

Ook behandelingen om pigment te verminderen zijn niet ideaal als de mussen van het dak vallen. “De behandeling van ouderdomsvlekken, zonnevlekken, melasma of alle andere vormen van pigment doe je liever niet in de zomer.” Vanwege een verhoogd risico op postinflammatoire hyperpigmentatie kun je IPL, OPL of een fractionele laserbehandeling beter uitstellen. “Hoe je het ook went of keert: pigmentbehandelingen moet je gewoon niet in de zomer plannen.”

Zelfs als de weersvoorspellingen zeggen dat het de komende weken bewolkt is, zul je nog geduld moeten hebben. “Vier weken voor en zes weken na de behandeling mag je niet in de zon.” Ook voor pigmentbehandelingen geldt dat er geen medische noodzaak is. “Aangezien het om een cosmetische ingreep gaat, is het advies om dit soort behandelingen niet te doen. Zelfs met SPF 50 heb je kans dat verwijderde pigmentvlekken na de behandeling donkerder terugkomen. Je hebt dan alles voor niks gedaan en misschien bent zelfs verder van huis, dan waar je bent begonnen.”

Dat wil niet zeggen dat je helemaal stil hoeft te zitten in de zomer. “Dermaceutic Radiance (link maken webshop) is een speciale verhelderende crème die je kunt gebruiken om de huid te egaliseren. Deze crème verwijdert dode huidcellen, herstelt de glans van je huid en vermindert pigmentvlekken. Zeker als je hem combineert met de Dermaceutic Foamer 15 is hij zeer effectief.”

Ablatieve laserbehandeling

Ook een ablatieve laserbehandeling, waarbij je bovenste huidlaag verwijderd wordt, is de zomer niet de meest aangewezen periode. Marleen: “De meningen over het uitvoeren van deze behandeling in de zomer verschillen, maar waarom zou je het doen? Wil je elk risico op donkere verkleuringen uitsluiten, dan plan je dit soort huidverjongende behandelingen na de zomer.” 
Hetzelfde geldt eigenlijk voor non-ablatieve laserbehandelingen en curettages. “Voorals als je gevoelig bent voor pigmentatie kun je dit soort behandelingen gewoon beter tijdelijk uitstellen. Gelukkig zijn er verschillende andere behandelingen tegen pigmentaties, zoals microneedling gecombineerd met zomerpeelings (Mela Lightening Peel, Vit C Peel), die juist wél geschikt zijn voor de zomerperiode.

Indien je hier meer over wilt weten, ben je altijd welkom voor een vrijblijvend consult .”

Vrijblijvend consult