Rosacea behandelen met een crème

Eenmaal rosacea, altijd rosacea. Deze huidaandoening kun je niet genezen, maar met een beetje hulp van Moeder Natuur kun je de symptomen wel onderdrukken. Patrice Visser. “Rosacea wordt vaak gekoppeld aan acne en ook als dusdanig behandeld. Met alle gevolgen van dien.”

Niet uitdrogen dus? “Als je rosacea op dezelfde manier aanpakt als acne kom je echt in de problemen. Je huid uitdrogen om de symptomen van rosacea te verminderen is ongeveer het ergste wat je kan doen.”
En knijpen is ook den boze. “De bultjes die je vaak ziet bij rosacea zijn niet niet het gevolg van opgehoopte talg, maar van ontstoken haarvaatjes. Het heeft dus ook geen zin om ze ‘uit te drukken’.”

Gevoelige huid

“De vochthuishouding is meestal zwaar verstoord, dus kalmeren en hydrateren staat bij rosacea centraal. Als je niks fout wilt doen, dan is het vooral zaak om niet te veel te experimenteren. Neem het zekere voor het onzekere en gebruik eigenlijk alleen producten die een milde, verzachtende of ontstekingsremmende werking hebben. Verder geen sauna en ook niet onder de zonnebank. En blijf vooral zo ver mogelijk uit de buurt van pukkelcrèmepjes of andere uitdrogende producten.”

Zelfs een natuurlijk, etherische olie is uit den boze. “Met een verwarmende olie kan je de symptomen van rosacea ook weer erger maken.”
Maar wat dan wel? “Rosacea is een complex huidprobleem. Je ontkomt er bijna niet aan om deze huidaandoening van twee kanten aan te pakken: vanbinnen en vanbuiten.”

Schoonheid zit vanbinnen

Vooral vitamine B en D zijn essentieel bij de behandeling van deze huidaandoening. “Natuurlijk staat gezonde voeding aan de basis van een gezonde huid, maar hou er rekening mee dat er heel veel voedingsstoffen zijn die de symptomen van rosacea aanwakkeren, denk aan gekruid voedsel, maar ook melkproducten of andere slijmvormende voedingsstoffen kunnen van invloed op rosacea zijn.” 

En wil je er echt alles aan doen om de symptomen te onderdrukken dan kun je nog extra omega 6 en 9 slikken, en zink. 

“Het probleem met rosacea is dat de één anders reageert op prikkels, dan de ander. Het kan zijn dat jouw symptomen erger worden als je koffie drinkt, terwijl de ander weer sterk reageert op alcohol. Het is een kwestie van trial and error om erachter te komen wat jouw triggers zijn. 

Verder komt het er gewoon op neer dat je je hele leven zult moeten blijven opletten en de triggers goed in kaart zult moeten hebben.”

TIP: Heb jij de nieuwe voedingssupplementen van Skin for Skin al geprobeerd?

Deze capsules met viscollageen stimuleren de aanmaak van collageen en elastine, maar kunnen ook een kalmerende werking hebben op een onrustige huid.